Verwachtingen - weerbericht

14°

13°

4-5 Bft

13°

17°

20°

Samengevat weerbericht

Deze namiddag veel regen en later buiig. Over het zuidoosten kans op onweer en daar rukwinden tot 80 km/u of meer. Elders eerder rukwinden rond 50 km/u, aan zee rond 70 km/u. Fris met in Vlaanderen maxima rond 13 graden.

Vanavond nog enkele buien. Vannacht stilaan meestal droog met minima rond 7 graden in het centrum.

Maandag een paar buien, maar dikwijls ook droog bij maxima tot 15 graden. Van dinsdag tot donderdag vaak zonnig en stilaan zeer zacht met lokale donderdag maxima tot 22 graden.

Weersverwachting voor vandaag en volgende nacht

Deze namiddag wordt het zwaarbewolkt en gaat het stevig regenen. In de loop van de namiddag wordt de neerslag eerder buiig vanaf het westen. Over het zuidoosten van het land is er kans op lokaal onweer. Ook in de kuststreek is er geleidelijk kans op enkele donderslagen. Het is fris met maxima die in vele streken niet hoger klimmen dan 13 graden. Over het zuiden van het land is het zachter met in Belgisch Lotharingen mogelijk nog maxima tot 20 graden. Op de meeste plaatsen waait er een matige noorden- tot noordwestenwind met rukwinden rond 50 à 60 km/u. Over het zuidoosten van het land is de aanvankelijk nog zuidwestelijke wind soms krachtig met gevaar voor rukwinden van 80 tot 100 km/u. Aan de kust verwachten we eerder rukwinden rond 70 km/u en is de wind krachtig tot mogelijk zeer krachtig uit noordnoordwest.


Vanavond en in het begin van de nacht vallen er nog buien, aan zee met kans op onweer. Later vannacht wisselen wolken en opklaringen elkaar af, in de Ardennen is het meestal bewolkt. Een paar plaatselijke buitjes blijven mogelijk, maar in de meeste streken is het droog. De minima dalen naar waarden rond 4 graden in de Hoge Venen, 7 graden in het centrum en 11 graden aan de kust. De matige noordwestelijke wind wordt later soms zwak. Aan zee neemt de krachtige noordwestenwind af tot matig met aanvankelijk nog rukwinden rond 60 km/u.

Algemene luchtgesteldheid

Deze namiddag trekt een lagedrukgebied verder oostwaarts over ons land. De eraan verbonden storingen zijn actief, met veel regen en plaatselijk veel wind.
Daarna wordt ons weer bepaald door een uitgestrekte anticycloon, met kern nabij Ierland, die langzaam naar het oosten beweegt.


update van vandaag 12:01